FAQ

Veelgestelde vragen

Teken komen niet vaak binnenshuis voor, maar kunnen maandenlang buiten overleven terwijl ze wachten op een geschikte gastheer. Éénmaal vastgehecht op een onbehandeld dier, kunnen teken tot wel 10 dagen bloed zuigen van uw huisdier.

« terug naar alle vragen

U kunt het beste dagelijks controleren op vlooien en teken, zeker nadat uw huisdier buiten is geweest. Vlooien kunnen gemakkelijk buitenshuis overleven, vooral gedurende de warmere maanden. Teken komen het meest voor in bosrijke gebieden, parken of hoog gras dus is het belangrijk om uw hond te controleren indien u daar bent geweest met uw huisdier.

« terug naar alle vragen

De meeste externe parasieten (vlooien, teken, luizen en mijten) kunnen gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Ze kunnen jeuk, irritatie en zelfs bloedarmoede veroorzaken (bij ernstige besmettingen) en kunnen ook andere ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme, overgebracht door een tekenbeet. Als u vermoedt dat uw huisdier besmet is met parasieten, wendt u zich dan tot uw dierenarts of dierenspeciaalzaak voor het beste advies.

« terug naar alle vragen

Gebeten worden door parasieten kan irritatie en infecties tot gevolg hebben. De ziekte van Lyme bv. kan worden overgebracht door een besmette teek. Ziet u veel teken bij uw huisdieren dan is het verstandig om ook uzelf regelmatig te controleren op teken. Neem bij een tekenbeet contact op met uw huisarts.

« terug naar alle vragen

Huisdieren bouwen geen immuniteit op tegen vlooien en teken, dus kunnen ze besmet raken indien ze in aanraking komen met deze parasieten. Daarom is het van belang uw huisdier regelmatig te behandelen met een geschikt product om te zorgen dat de vlooien en teken afgedood worden op uw huisdier.

« terug naar alle vragen

Teken kunnen mensen ook bijten en kunnen daardoor ook bv. de ziekte van Lyme overbrengen. U doet er dus goed aan om na een wandeling niet alleen uw huisdier te controleren op vlooien en teken, maar ook uzelf.

« terug naar alle vragen

Teken komen vooral voor in weides of hoge grasvelden, maar ze kunnen ook voorkomen in stadsparken of tuinen.

« terug naar alle vragen

Teken zijn externe parasieten en lid van de arachnide familie (spinachtigen/ geleedpotigen). Zij kunnen bijvoorbeeld de ziekte van Lyme overbrengen. Vlooien zijn ook externe parasieten, maar behoren tot de familie van de insecten. Vlooien kunnen allergieën veroorzaken en ziektes overbrengen zoals de kattenkrabziekte en lintwormen. Ook de mens kan zo besmet raken met de lintworm door het per ongeluk opnemen van een besmette vlo.

« terug naar alle vragen

Soms treft u een teek aan op uw dier. Teken variëren in vorm, kleur en grootte. Wanneer de teek nog geen bloed heeft opgenomen, is hij ovaal, plat en klein. Ze hebben 6 of 8 poten (afhankelijk van de levenscyclus fase). Als ze volgezogen zijn, hebben ze ongeveer het formaat van een koffieboon.

« terug naar alle vragen

Teken veroorzaken jeuk en irritatie rondom de plek van aanhechting. Teken voeden zich met het bloed van de gastheer en bij ernstige besmettingen kan dit leiden tot bloedarmoede. Teken zijn na muggen de tweede grote overbrenger van ziektes op dier of mens. Teken kunnen onder andere de ziekte van Lyme overbrengen.

« terug naar alle vragen